uporabniško ime:
geslo:

NOVO! NOVO! NOVO!
Kaj dogaja?

PUSTOVANJA ŠIROM SLOVENIJE

Pred nami je pustni konec tedna, kar pomeni, da veselja, maškar in krofov ne bo manjkalo. Spodaj lahko preverite, kje se bo rajalo in zabavalo.

Kurentovanje na Ptuju
Na Ptuju se je rajanje začelo že na začetku februarja, vrelišče pa bo seveda doseglo ta vikend. V petek, 1. 3. 2019, je od 18. ure dalje na sporedu Nočni spektakel, ki na karnevalsko osvetljene in okrašene mestne ulice Ptuja privabi številne skrivnostne like. V zavetju teme se na ulice podajo demonske podobe – hudiči in parklji, zombiji in drugi gospodje noči, ki bodo uprizarjali boj med svetlobo in temo. Sledi koncert skupine Bomb Shell. Ta večer bodo v Karnevalski dvorani ob 21. uri nastopili Plavi Orkestar, Rock Partyzani in Nina Donelli (cena vstopnice od 10 € dalje).
V soboto, 2. 3. 2019, ob 10.30, sledi Mestni pustni korzo, povorka našemljenih meščanov, ki ima svoje začetke že v letu 1873 in predstavlja živi dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj. Pridružite se obujanju zgodovine in zabavi, na kateri bosta nastopila David Matići & Funky Coconuts. V Karnevalski dvorani bodo ob 21. uri nastopili Mambo Kingsi, Jole in skupina Smile (cena vstopnice od 12 € dalje).
V nedeljo, 3. 3. 2019, ob 13. uri, bo nastopil vrhunec pustovanja, saj bo na sporedu Mednarodna karnevalska povorka, ko ptujske ulice in trge preplavi tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za prav posebno vzdušje poskrbijo izvirne karnevalske skupine in številni satirični liki. Pred in po povorki nas čaka zabava s skupino Zaka pa ne. V Karnevalski dvorani bosta ob 14. uri nastopila ansambel Roka Žlindre in ansambel Opev. Vstop je brezplačen.
V torek, 5. 3. 2019, ob 11. uri, sledi Pokop pusta. Na ta dan se zabave v mestu začnejo že opoldne in trajajo do poznih večernih ur, tako da se lahko pridružite edinstvenemu pustovanju z nastopom skupine Štajerski zvoki in Omarja Naberja.
 

Prešerni karneval v Kranju
V soboto, 2. 3. 2019, je čas za norčije, saj na ulice Kranja prihaja Prešerni karneval, ki bo odgnal zimo in priklical pomlad. Otroško pustovanje s Piko Nogavičko se bo na Glavnem trgu odvijalo med 11. in 12. uro, Mednarodna in otroška pustna povorka pa se bo od Maistrovega trga do Prešernovega gledališča vila od 14. ure dalje. V pustni povorki bodo sodelovale etnografske skupine iz Slovenije in tujine, med drugimi se bodo predstavili tudi  Pehinarska gospoda iz Rijeke in Mesopustari iz Kraljevice, manjkali pa ne bodo niti znanilci pomadi. Kurentov boste letos na ulicah lahko videli (in slišali) kar 150. Ponovno bodo zimo v Kranju preganjali tudi Škoromati, Šejme iz Vrbovega, med katerimi je tudi črni kleščar, strah vseh deklet, za lačna usta pa bo poskrbela Kranska kuhna. Plesa željne pustne maske se boste lahko zavrtele v diskoteki na prostem, ki jo boste našli na Glavnem trgu.

Zmajev karneval
V Ljubljani v soboto, 2. 3. 2019, pripravljajo tradicionalni Zmajev karneval, ki obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki nastopajo etnološko obarvane pustne maske kot so kurenti, laufarji, morostarji …, otroške skupine ter druge organizirane skupine mask. Maske bodo na pot ob 11. uri odšle izpred Novega trga čez Šuštarski most na Mestni trg, nato pa bodo mimo Stritarjeve ulice in Prešernovega trga prispele na Kongresni trg. Tema letošnjega karnevala so pravljični junaki, tako da bomo med otroškimi skupinami med drugim lahko videli Muco Copatarico, Mačka Murija, Smrkce, Sneguljčico in sedem palčkov, Škrata Kuzmo, Sovico Oko, Baltazarja in druge.

Pustovanje na Viru
Tako kot vsako leto pustovanje pripravljajo tudi na Viru pri Domžalah, kjer je sicer pustni Striček oblast prevzel že 16. februarja. Letošnja novost bo velika povorka otroških pustnih mask, ki bo v soboto, 2. 3. 2019, z zborom ob 13.30 v Češminovem parku. Ob 15. uri sledi velika pustna zabava (pod ogrevanim šotorom), ob 16. uri pa bo na sceno uletel Challe Salle, ki bo poskrbel za Gud vajb. Zvečer bo na sporedu veliko pustovanje z glasbenima skupinama Rock Partyzani in Veselimi Svati. Cena vstopnice za večerno pustovanje je 10 € v predprodaji ter 12 € na dan dogodka.
V nedeljo, 3. 3. 2019, se bo s pričetkom ob 14. uri in 29 sekund zgodil Veliki pustni karneval, na katerem se bodo predstavile zabavne, barvite, tematske, okoliške in gostujoče maske. Najbolj izvirna skupinska maska bo nagrajena s kar 1000 €. Po karnevalu sledi zabava v ogrevanem šotoru z ansamblom Skomini.
 

Laufarija v Cerknem
Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki po mnenju strokovnjakov izhaja še iz poganskih obredov, zaživela pa je v predpustnem času leta 1956 in z nekaterimi kasnejšimi dopolnitvami taka živi še danes. »Laufarska družina« šteje 25 likov in 26 mask (en lik ima dva maski). Vsak laufar nosi »larfo« - masko, ki skupaj z obleko – opravo in obnašanjem predstavlja lik, ki lahko simbolizira določene človeške napake ali slabosti, lahko predstavlja določen socialni sloj ali krajevnega posebneža, določeni liki pa segajo daleč v poganske čase in predstavljajo takratna verovanja. V ta namen bo na pustno soboto, 2. 3. 2019, ob 21. uri, v šotoru pred CŠOD Ples v maskah z ansamblom Galop. V nedeljo ob 14. uri bo velika Pustna prireditev, na kateri vas bosta zabavala humorist Klobasekov Pepi – Miro Klinc ter ansambel Blisk.

Šenčurski Godlarji
Godlarji vsako leto poskrbijo za največjo tradicionalno pustno povorko na Gorenjskem, in tudi letos ne bo nič drugače. Že 29. povorka bo krenila iz Srednje vasi proti centru Šenčurja na pustno nedeljo, 3. 3. 2019, ob 13.32. V povorki so na več kot dvajsetih vozovih predstavljeni aktualni politični, gospodarski, kulturni in zabavni dogodki – vse, kar se je odmevnega zgodilo v Sloveniji in po svetu v preteklem letu. Tako kot vsako leto bo tudi letos možno poskusiti znamenito šenčursko jed – godlo.

Pust v Cerknici
Rajalo se bo tudi v Cerknici, kjer so Butalci že danes prevzeli oblast. Jutri, 1. 3. 2019, ob 19. uri, bo v Kulturnem domu Cerknica predstava TV ČOHOVO, v kateri se bo vrtel uradni butalski TV program, na katerem najdete vse, razen tistega, česar ne. Predstava ni primerna za otroke. Vstopnina: v predprodaji 6 €, na dan predstave 8 €. Ob 21. uri bo v šotoru pri Žajfnici sledila pustna zabava s Pop designi in Mambo Kingsi. Cena vstopnice 6,90 €.
Na pustno nedeljo bo ob 12.32 na sporedu Veliki pustni karneval z vsemi priljubljenimi liki, velikimi figurami in gostujočimi maskami. Po karnevalu sledi rajanje v središču Butal s skupinama Jelen in Modrijani. Cena vstopnica v predprodaji 5 €, na dan karnevala 7 €.

Podkrimski pustni karneval
V soboto, 2. 3. 2019, ob 14. uri, bo na Igu 21. Podkrimski pustni karneval, v katerem že kar nekaj let sodeluje blizu 1000 domačih in gostujočih mask. V povorko so vključeni prizori iz skoraj vseh društev, ki delujejo v občini Ig, ne manjka niti aktualnih prizorov ter otrok iz vrtca in Osnovne šole Ig. Seveda povorke ni brez mažoretk in pihalne godbe, brez korantov, pokačev, oračev, Šejm in ostalih aktualnih mask in pa seveda Podkrimskega in Povodnega moža. Po zaključku povorke bo ob 15.30 pod šotorom sledil še glasbeni program. 

© 2019 LOGOS.SI d.o.o.  |  Kolofon  |  Spletni piškotki  |  Varstvo osebnih podatkov  |  Dodaj med priljubljene
prenašam podatke...